Spectrum Industries

Geam laminat

Sticla a fost considerata pe vremuri un material de constructie frumos, dar sensibil. Datorita progreselor tehnologice aceasta prejudecata a disparut. Solutiile moderne de procesare a sticlei permit unirea transparentei cu capabilitatea de a face fata unor cerinte sporite de siguranta si protectie. Proiectat initial pentru utilizarea in industria auto, geamul laminat castiga teren in arhitectura, constituind baza de plecare pentru cele mai indraznete constructii realizate integral din sticla.

Geamul laminat este un produs de vitrare de inalta performanta, cu durabilitate sporita, conceput pentru a ramane integru in golul pe care-l inchide, indiferent de evenimentele care survin, oferind in acelasi timp calitati sporite de control energetic, fonic si un design modern fara de care arhitectura moderna ar fi de neimaginat.

SPECTRUM LAMI – este produs din doua sau mai multe foi de sticla unite (in conditii speciale de temperatura si presiune) printr-o folie intercalara elastica (clara, colorata, cu motive decorative, antifonica, anti UV) avand dimensiuni standard de 0,38 mm; 0,76 mm; 1,5 mm, sau mai mare in functie de cerinte) cu o rezistenta de peste 20N/mmp si capacitate de intindere de peste 250%). In urma procesului de laminare cu aceste tipuri de folii intercalare se poate avea garantia ca in caz de spargere fragmentele de sticla vor ramane lipite de folie evitand accidentarile persoanelor si pastrand unitatea elementului de constructie pana la reparatie.

In situatiile cu risc sporit se recomanda utilizarea in pachetul laminat si a sticlei securizate sau semisecurizate (in zonele inalte ale fatadelor aflate deasupra unor spatii de trafic este obligatorie utilizarea unui stratificat compus din sticla semisecurizata, avand atat proprietati de rezistenta sporita la spargere cat si capacitatea de a ramane in rama, pentru evitarea prabusirea intregului vitraj asupra zonei populate).

In pachete de geam izolant se recomanda calirea foii exterioare.

Putem realiza laminat din:
– sticla float
– securizata- sticla semisecurizata
– sticla ornamentala
– sticla cu acoperiri
– sticla colorata
– sticla cu elemente decorative serigrafice
– sticla curba

Calitati: rezistenta marita la indoire, spargere, patrundere, siguranta activa in exploatare.

Siguranta persoanei: in caz de spargere folia mentine sticla pe pozitie evitand imprastierea bucatilor de sticla. Fereastra continua astfel sa-si indeplineasca functionalitatea pana la schimbarea geamului.

Protectie la patrundere: prin combinarea unor tipuri diferite de sticla si folie intercalara se pot obtine geamuri laminate care indeplinesc o gama larga de cerinte de siguranta si protectie. Cu cat este mai mare grosimea foilor de sticla utilizate si a straturilor intercalare, cu atat mai mare este rezistenta pachetului la solicitari mecanice, in conditiile pastrarii capacitatii de transmisie luminoasa si aspectului optic initial al sticlei de baza (in cazul pachetelor mari formate din sticla clara, se poate observa o nuanta usoara de verde, fara efecte secundare de atenuare a luminozitatii).

Geam antiglont: pe fondul cresterii criminalitatii, terorismului, violentei de orice fel, mai ales in mediul urban, devine necesara utilizarea unor produse de vitrare care sa asigure o desfasurare normala a activitatilor umane. Geamul laminat realizat din multiple straturi poate oferi protectie antiglont, antiexplozie, etc. In situatii de risc speciale (banci, ghisee postale, ambasade, institutii de paza si protectie, militare, etc.) se poate realiza o structura tip “panzer” din multiple laminari cu folii extra dure.

Norme europene:
EN 356: rezistenta la intindere
EN 358: rezistenta la patrundere
EN 1063: rezistenta antiglont
Se are in considerare intregul sistem (geam + structura de sustinere)

Dezastre naturale: in caz de cutremure, vanturi puternice, furtuni, tornade, spatiile vitrate sunt mai rezistente daca sunt realizate din geam laminat. In caz de spargere se evita accidentarea persoanelor ca si distrugerile ulterioare de bunuri produse prin imprastierea fragmentelor de sticla.

Control solar: geamul stratificat obtinut din sticle cu diverse acoperiri reflective sau LowE se poate comporta ca un geam multifunctional, avand si proprietati de control solar, protectie Uv, in conditii bune de transmisie luminoasa. In pachetul laminat acoperirea metalica este mai bine protejata fata de influentele mediului.

Controlul sunetului: sticla stratificata are calitati de atenuare fonica, cu grade diferite in functie de folia intercalara utilizata (folie PVB standard sau antifonica).

Design: datorita tehnologiei de laminare la cald se pot introduce suplimentar si folii poliesterice cu caracter decorativ sau cu proprietati suplimentare de protectie solara, printuri fotografice, tesaturi sau materiale metalizate inoxidabile, etc.

 

Domeniu de utilizare: parapeti, ferestre, usi, cupole, tavane, acoperisuri si copertine vitrate, pereti despartitori, balustrade, pardoseli, trepte, vitrari spatii cu risc (sali de sport, scoli, gradinite, spitale, etc.), vitraje antifonice, adaposturi pasageri (gari, statii transport in comun).